18 juni 2008

Featured in Sydsvenskan

Swedish regional newspaper Sydsvenskan have these days published an article on my thesis. For those of you who read Swedish - voilà!

Svenska hårdrockare lever långt ifrån den rockmyt som odlats flitigt senaste åren i biografier som The Dirt. Urflippade bilder från sommarens musikfestivaler visar bara korta besök på dekadent mark.

En kultursociologisk avhandling från Växjö universitet slår nu fast att hårdrockare är vanliga människor. Två tredjedelar motionerar minst en gång i veckan. Drygt lika många har i en enkät angett familj och vänner som det viktigaste i livet. Den politiska åsikten hos landets metalfans liknar svenska folkets.

Vidare har 60 procent arbete, medan 30 procent studerar. Det ser alltså inte ut att vara någon större idé att be en hårdrockare att ”klippa sig och skaffa ett jobb”.


Sex av tio uppger sig ha haft sex med en partner senaste året. Två av tio har haft ihop det med två till fem stycken. Många av de svarande är födda på sjuttio- och åttiotalet, och siffrorna står därmed inte ut jämfört med svenskarna som helhet.

Men trots metalfansens påfallande normala liv känner de sig ändå ringaktade. Runt hälften av de svarande tror att de ses som anti-intellektuella och aggressiva. En tredjedel tycker att hårdrock är för socialt missanpassade.

Rapportens författare Andreas Rana menar att hårdrocken mist sin revolutionära status. Även om många i undersökningen är unga, tyder känslan av marginalisering på att det i tanken är viktigt att odla sin särart. Inte minst för subkulturens överlevnad. (Kristian Svensson)

Inga kommentarer: